Sök

Matavfall och kompost

Svar på vanliga frågor om matavfall och kompost.

 • Var får jag tag på fler papperspåsar?

  Du kan alltid hämta papperspåsar vid våra återvinningscentraler i Falun, Bjursås, Svärdsjö. Du har också möjlighet att knyta en plastpåse runt handtaget på det bruna kärlet inför nästa tömning. Då lägger chauffören av en bunt. (Gäller så långt lagret räcker i bilen.) Bor du i flerfamiljshus kan din hyresvärd eller fastighetsägare informera dig om var du kostnadsfritt kan hämta fler papperspåsar.

 • Vad gör jag om papperspåsen blir blöt?

  Papperspåsen kan bli fläckig av fukt och fett utan att det påverkar hållbarheten. Har du mycket blött avfall kan du låta det rinna av i diskhon först. Lägg gärna använt hushållspapper och använda servetter i papperspåsen för att förbättra uppsugningsförmågan. Tänk också på att använda hållaren så att fukten kan ventileras bort.

 • Vad gör jag om jag har problem med flugor eller att kärlet luktar?

  Ställ ut kärlet för tömning var fjortonde dag. Under de varma sommarmånaderna bör du tvätta ur kärlet efter tömningen. Använd ljummet vatten och såpa. Se till att hälla ur allt vatten ur kärlet efteråt, häll därefter några droppar ättika i sopkärlet.

  Om du har möjlighet kan du gärna placera kärlet i skuggan. Försök också att hålla matavfallet så torrt som möjligt. Stäng påsen ordentligt så att inget löst matavfall hamnar i tunnan eller att flugor kan komma åt matavfallet i påsen.

 • Vad gör jag om papperspåsarna fryser fast i kärlet?

  Vid väderomslag finns risk för att dina papperspåsar fryser fast i kärlet. Skulle det hända dig, låt de frusna påsarna ligga kvar i kärlet till nästa tömning. Kall och frusen kompost gör ingen skada.
  Är ditt kärl fullt kan du ringa till vår kundtjänst på telefonnummer 023-77 49 00 så hjälper vi dig.
  Vi samarbetar både med våra leverantörer och med andra kommuner i landet för att försöka hitta lösningar på problemet.

 • Kan jag förvara papperspåsen i en plasthink eller plastpåse?

  Nej. För att papperspåsen ska fungera måste den ventileras och ska därför stå i den avsedda påshållaren.

 • Får jag dela matavfallskärl med min granne?

  Det går bra att dela kärl med din granne i intilliggande hus. Då betalar ni 75 procent var av den fasta matavfallsavgiften. Hämta en blankett ifrån Broschyrer och Blanketter eller ring vår kundtjänst på 023-77 49 00 för att få den skickad till dig.

 • Vad ingår i den fasta matavfallsavgiften?

  I avgiften ingår papperspåsar samt insamlings- och behandlingskostnaden.

 • Jag är hemkomposterare - behöver jag ha kvar den bruna tunnan?

  Om du lägger matavfall hemma i godkänd kompostbehållare slipper du den bruna tunnan från FEV och får lägre renhållningsavgift. Anmäl detta på den blankett du hittar under Broschyrer och Blanketter.

 • Finns det några andra alternativ?

  För dig som inte vill sortera finns alternativet abonnemang osorterat kvar. Kontakta kundtjänst om du vill veta mer.