Sök
Gran

Insamling av julgranar i Falu kommun 2019

Söndagen den 13 januari 2019 kommer några av våra sopbilar samla in de julgranar som boende i Falun ställt ut. Under helgen finns containrar uppställda i Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö för de som vill slänga sin julgran. Vi skänker sedan fjärrvärme till RIA-stugan.

I Falun eldar vi kraftvärmeverken med bränsle från skogen (grenar och toppar) och med returträ som slängts vid återvinningscentralen på Ingarvet. Efter jul är det många granar som slängs och då vill vi passa på att göra en insats för miljön.

Istället för att hushållen i Falun ska åka till Ingarvet för att slänga varsin gran så åker vi runt och samlar in granarna med bland annat våra hybridsopbilar. På så vis slipper Faluborna kallstarta sina bilar och släppa ut 1,5 kilo koldioxid per bil. Om 13 000 fordon ska göra en tur till återvinningscentralen så resulterar det i utsläpp av cirka 20 ton koldioxid.

Vid kraftvärmeverken i Falun tillverkar vi också pellets. Den används som bränsle i våra värmeverk i Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö och därför samlar vi även in julgranar på dessa platser.

Men det är som sagt inte bara för miljön som vi gör det här. När vi började med julgransinsamling i Falun så pågick den nationella kampanjen "Vi Värmer Varandra" som arrangerades av branschorganisationen Svensk Fjärrvärme. För ett par år sedan lanserades en ny kampanj, Ta Vara på Energin. Vårt sätt att delta är att samla in julgranar och skänka fjärrvärme till RIA-stugan i Falun. RIA-stugan är en fristad för människor i utsatta livssituationer och drivs av Svenska kyrkans församlingar och frikyrkor i Falu kommun.  

Så här gör du

FALUN

Julgranen behöver vara framställd klockan 7 på morgonen den 13 januari 2019. För att undvika stora ansamlingar vid flerbostadshus under lång tid så bör granen ställas ut dagen innan. Granarna ska vara utan julpynt och vi tar inga plastgranar.

Småhus: Ställ ut din julgran vid infarten till din bostad. Tänk på att granen inte ska vara i vägen för eventuell snöplogning.

Flerbostadshus: Ställ ut din julgran utomhus vid grovsoprum/sopkärl. Om fastighetsägaren eller föreningen anvisar en annan plats så ställer du granen där.

Genom insamlingen kommer vi att skänka en peng per gran i form av fjärrvärme till RIA-stugan i Falun. Det är samma belopp som vi annars betalar till skogsägare för bränsle.

Karta över områden vi besöker

Ta en titt på kartan för att se om din bostad finns inom den svarta inringningen som markerar det område av Falu tätort som vi besöker den 13 januari.

BJURSÅS, GRYCKSBO OCH SVÄRDSJÖ

Julgranar kan lämnas vid våra containrar under helgen, fram till söndag 13 januari klockan 19. Ställ in julgranen så långt in i containern som det går. Granarna ska vara utan julpynt och vi tar inga plastgranar.

Bjursås, vid panncentralen/värmeverket, Bjursåsvägen 45.

Grycksbo, vid panncentralen/värmeverket, Drottningvägen 35.

Svärdsjö, vid panncentralen/värmeverket, Industrivägen 9.

 

Affisch för fastighetsägare i Falun

Affisch julgraninsamling hyresgäster

Läs mer

RIA-stugan i Falun