Sök
Ria-stugan får fjärrvärme i tre månader

Tack för era julgranar!

Genom att 4 891 julgranar skänktes till julgransinsamlingen i Falu kommun så har ni bidragit till att Ria-stugan får fjärrvärme under tre månader. Dessutom slipper miljön utsläpp av 7 ton koldioxid.

Söndagen den 15 januari 2017 körde personal från Falu Energi & Vatten igång klockan åtta på morgonen. Uppdraget var att samla in alla de julgranar som Faluborna ställt ut. Med facit i hand konstaterar vi att vi hämtat nästan 4 700 granar i Falu tätort. 

I de containrar som var uppställda i  Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö fick vi in över 200 granar.

Miljövänlig fjärrvärme till ett värde av tre kronor per gran går till Ria-stugan. Det ger Ria-stugan fjärrvärme för       14 700 kronor. Ria-stugan är en fristad för människor i utsatta livssituationer som drivs av Svenska kyrkans församlingar och frikyrkor i Falu kommun.

Julgranarna flisas vid Västermalmsverket och eldas i de två kraftvärmeverken där de blir till miljövänlig el och fjärrvärme. De blir ett litet komplement till de grenar, toppar och returträ från återvinningscentralen på Ingarvet som är vårt ordinarie bränsle.

Faluborna behövde inte kallstarta sina bilar för att transportera sina julgranar till Ingarvet och släppa ut 1,5 kilo koldioxid per bil. Miljön slapp utsläpp av 7 ton koldioxid. Istället använde vi oss av några av företagets sopbilar, varav en är en elhybrid.

 

Läs mer

Vi deltar också i den nationella kampanjen Ta vara på energin som arrangeras av branschorganisationen Svensk Fjärrvärme. Vårt sätt att delta i kampanjen är alltså att samla in julgranar och skänka fjärrvärme till Ria-stugan i Falun.