Sök

Återvinn fredagsmyset!

Falu kommun och Falu Energi & Vatten tog silver när tidningen Recycling & Miljöteknik utsåg Årets återvinningskommun på Nalen i Stockholm den 28 november. Fokus för priset var hur kommunen arbetar aktivt med information och insamling av producentansvarsmaterial, bland annat förpackningar. Nu vill vi på Falu Energi & Vatten återvinna fredagsmyset då vi har upptäckt att många tomma förpackningar slängs i vanliga soppåsen.

– Vi är på rätt väg när det gäller återvinning, men det finns mycket som kan förbättras när det gäller förpackningar. I våra plockanalyser syns det att vi tillsammans med faluborna kan hjälpas åt att sortera förpackningar och matavfall på ett bättre sätt. Till exempel chips- och godispåsar och andra sorters förpackningar, säger Hanna Bergman, avfallschef hos Falu Energi & Vatten.

Nacka kommun tog förstaplatsen på Återvinningsgalan tack vare deras arbete med att ta fram ett avtal för samarbetet mellan kommunen och Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI). Nacka arbetar också aktivt för ett väl utbyggt system av återvinningsstationer genom hantering av detaljplaneändringar och markupplåtelse.

– Det är viktigt att vi fortsätter att göra det enkelt för invånarna i Falu kommun att sortera rätt. Vi är duktiga i dag, men tillsammans kan vi bli ännu bättre. Framöver hoppas vi till exempel på ett utökat samarbete med kommunens större fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kring fastighetsnära insamling. Här finns mycket att vinna genom att ha insamling av förpackningar nära och tillgängligt för de boende, avslutar Hanna Bergman.

 

Fakta

Tidigare i år blev Falun bäst i Sverige på återvinning när branschorganisationen Avfall Sverige utsåg landets främsta kommuner.

Läs mer om Återvinningsgalan här: www.atervinningsgalan.se