Sök

Bostadsrättsförening inviger laddstation för elbilar

De är först ut att äga en egen laddstation för elbilar i Falun. På lördag den 24 oktober inviger bostadsrättsföreningen HSB Främby Gård sin egen laddstation som drivs av solenergi. Laddstationerna och solcellspaneler är ett samarbete med Falu Energi & Vatten.

HSB Främby Gård är en av Faluns största bostadsrättsföreningar, med 184 lägenheter. Föreningen försöker att jobba aktivt med bland annat miljö- och hållbarhetsfrågor där egna kompostanläggningar, isolering av vindar och optimering av värmeanläggningen varit några tidigare delar i detta arbete.

Som ett led i föreningens hållbarhetssatsning har HSB Främby Gård beställt en komplett laddstation för elbilar av Falu Energi & Vatten. Laddstationen drivs av nya solceller som har installerats på ett intilliggande tak och av förnyelsebar el från Falu Energi & Vattens elproduktion.

– Vi har jobbat med publika laddstationer för elbilar i fem år och vi får ofta förfrågningar från bostadsrättsföreningar, företag och andra aktörer som är nyfikna på att skaffa egna laddstolpar. Det är jätteroligt att intresset och medvetenheten kring elbilar har tagit fart och vi hjälper gärna de som vill ha en egen laddstation, säger Daniel Asplund som är projektledare på Falu Energi & Vatten.

Främby Gårds nya laddstation gör det möjligt för de boende i området att skaffa elbilar och ladda dem på ett bekvämt och säkert sätt. Bostadsrättsföreningen kan också i förlängningen tänka sig att undersöka intresset för en bilpool med elbilar, som medlemmarna ska kunna boka och turas om att använda.

Laddstationen är även öppen för allmänheten, som kan betala för laddning via en app i mobilen.

Laddstationen invigdes under lördagen och Falu Energi & Vatten bjöd de boende i Främby Gård på demonstration av anläggningen, provkörning av nya elbilar och fika.

Invigningen uppmärksammades även i radio. Lyssna här.

För mer information:
Daniel Asplund, projektledare på Falu Energi & Vatten

daniel.asplund@fev.se, 023-774619

Christer Kling, styrelseledamot HSB Främby Gård

c.kling@telia.com, 070-40 29 174