Sök

Faluns femteklassare ska bli världsbäst på återvinning

Under nästa vecka startar vårt nya skolprojekt här på Falu återvinning – Den Stora Sopjakten. Tillsammans med Teknikverkstan bjuder vi in samtliga barn i årskurs 5 i Falu kommun till en experiment- och aktivitetsdag. Det blir fokus på materialkunskap, hållbar utveckling och digital teknik.

– Det blir en heldag som kommer vara både lärorik och rolig. Hela projektet är utformat enligt skolans läroplan LGR 11 så det ligger helt i linje med skolans uppdrag, berättar Anita Johansson från Teknikverkstan. Vi har också ordnat med transport så varje klass får åka buss till och från skolan till Falu återvinning.

Några av aktiviteterna som eleverna kommer att få stifta närmare bekantskap med är Återvinningskampen, Experimentverkstan, Sopbilen och Filmstudion. Allt på plats vid återvinningscentralen på Ingarvet.

– Under dagen kommer eleverna bland annat att få återbruka material och tillverka en egen pryl av återvunnen plast, ett material som kräver mycket energi för att framställa. Att återbruka är ett bra och pedagogiskt sätt att jobba med hållbar utveckling. Vi kommer också att arbeta med olika metallers egenskaper och på så sätt kunna separera metaller på samma sätt som används inom industrin, fast i anpassad skala förstås, berättar Patrik Johansson, skolinformatör på Falu Energi & Vatten.

Projektet ligger i linje med Falu Energi & Vattens mål om att inspirera och lära barn och ungdomar om vikten av att sopsortera och återvinna. Tidigare under hösten och våren har företaget genomfört Sopakuten, en återvinningsteater för årskurs 1 och förskoleklasser i Falu kommun.

– Det här är en naturlig fortsättning i vårt arbete för att nå barn och ungdomar. De är viktiga ambassadörer för en hållbar utveckling i Falu kommun. Längre fram kommer vi också att arbeta med högstadiet, men just nu är det fullt fokus på årskurs 5, berättar Henrik Eriksson, kommunikatör på Falu Energi & Vatten.

 

För mer information:

Patrik Johansson, skolinformatör, Falu Energi & Vatten

E-post: Patrik.johansson@fev.se

Tfn: 073-074 68 10

 

Anita Johansson, pedagog, Teknikverkstan

E-post: Anita.johansson@falun.se

Tfn: 023-86853