Sök

Earth Hour - om att ha tillgång till el

Lördagen den 19 mars 2016 klockan 20.30-21.30 genomförs klimatmanifestationen Earth Hour över hela världen. Under en timme visar miljontals människor att man bryr sig om sin planet genom att släcka lampor och stänga av onödig elektronik.

Årets Earth Hour handlar om att ställa om till en klimatsmart värld helt baserad på hållbar, förnybar energi. Att inte använda olja, gas och kol för tillverkning av el.

– Lokalt produceras redan idag mycket förnybar energi genom att använda biobränsle, vind och vatten i Falun. Den förnybara elen gör stor nytta när den används för att resa, istället för att använda traditionellt bränsle som orsakar utsläpp av koldioxid. Därför satsar vi på att bygga upp en infrastruktur med laddstolpar runtom i Falu kommun, berättar Daniel Asplund, projektledare på Falu Energi & Vatten.

Klockan 11-14 finns Falu Energi & Vatten tillsammans med Falu kommun i Falangallerian under tema energi och klimat. Besökarna kommer att kunna testa sin egen miljöpåverkan, gå tipspromenad och få energiråd.

– Falu kommun är på rätt väg men mycket mer måste hända. Kom till Falangallerian på lördag så får du veta mer om vad som händer i Falun, säger Ola Bergeå, klimatstrateg på Falu kommun.

Earth Hour handlar om att agera för ett bättre klimat och en bättre värld. Nästan 1,3 miljarder människor har inte tillgång till el vilket minskar möjligheten till utveckling och minskad fattigdom. Därför har branschorganisationen Svensk Energi under några år drivit kampanjen Släck här - Tänd där. Genom att skänka solcellslampor till hushåll i Kenya och Tanzania ges fler möjlighet till bättre hälsa och bättre ekonomi. Solcellslamporna är ett renare alternativ till fotogenlampor som smutsar ner och försämrar hälsan.

Besök gärna
Världsnaturfonden, WWF, för tips om vad man kan göra i sin vardag för att bidra till att hejda den globala uppvärmningen.
Givewatts för information om vad solcellslampor innebär för de som inte har el.