Sök

EcoDataCenter bland topp 100 i världen

Sustainia100 utser varje år 100 projekt från världens alla hörn där målet med arbetet är att skapa en mer hållbar värld. Av totalt 1 500 projekt har vårt datacenterprojekt EcoDataCenter valts ut som ett av de 100 projekten.

– Att vara en av världens 100 ledande innovationer eller en av 10 inom kategori IT är otroligt stort för vårt datacenter. Vi känner oss mycket hedrade av att ingå i denna utvalda skara industriprojekt. Det är ett stort ansvar samtidigt som det är en möjlighet för oss att bygga affärsmässiga värden i kombination med en hållbar utveckling, säger Bengt Gustafsson, vd för Falu Energi & Vatten.
– Dessutom är det speciellt hedrande att vårt projekt uppmärksammades av Sustainia100:s organisation som ett av de mest intressanta och uppmanade oss att delta i studien, fortsätter han.

Världens mest intressanta hållbarhetslösningar
Sustainia100 är en årlig guide för världens 100 mest intressanta hållbarhetslösningar. Guiden visar tillgängliga projekt, initiativ och teknik som ligger i spetsen inom hållbara lösningar. Sustainia100 ger investerare, företagsledare, politiker och konsumenter en inblick i lovande lösningar inom tio olika sektorer: utbildning, energi, hälsa, smarta städer, resurser, byggnader, mat, mode, transport och informationsteknik. Projekten har valts ut och granskats av företag, frivilligorganisationer, stiftelser och ledare som samverkar för att påskynda en hållbar omvandling av industrier och livsstilar.
– Det är intressant och hedrande att Sustainia100 har funnit att vårt affärsprojekt är ett av de mest intressanta i världen. Vi har bevisat att vi kan kombinera affärslönsamhet med en bättre hållbarhet. Vår lösning är också skalbar och kan användas med samma grundprincip på andra ställen i världen, säger Jan Fahlén, projektledare för EcoDataCenter.

Bidra med ny svensk basnäring
De utvalda projekten presenteras i dag under en ceremoni i Paris och publiceras även i en bok.
– I dag är vi också en av tre talare när de 100 projekten offentliggörs, men vi har också chansen att vinna utmärkelsen som världens bästa hållbarhetslösning. Vinnaren presenteras på Sustainia Awards under Climate Change Week i slutet av året, berättar Jan Fahlén.
– Att vinna pris är naturligtvis lockande, men det viktigaste är att vi med vår lösning från Falun och Sverige kan bidra med en ny svensk basnäring inom en globalt starkt växande industri.

Namnkunnig jury
I juryn för Sustainia100 ingår hedersordförande Arnold Schwarzenegger, tidigare guvernör i Kalifornien, Christiana Figueres, generalsekreteraren för FN: s ramkonvention om klimatförändringar, Gro Harlem Brundtland, tidigare statsminister i Norge, Connie Hedegaard, EU: s före detta kommissionär för klimatåtgärder och Dr Rajendra Pachauri, tidigare ordförande för FN:s klimatpanel (IPCC).
– Förutom en mycket namnkunnig jury, består Sustania100 av kända och erkända organisationer som FN:s Global Compact, Connect4Climate, Regions20 och Världsnaturfonden WWF. Att EcoDataCenter, och därmed Falun och Sverige, blir uppmärksammat av dessa stärker vårt arbete med att göra smarta investeringar för att skapa en hållbar värld för våra barn och barnbarn, säger Bengt Gustafsson.

Läs rapporten Sustainia100. På sidan 93 presenteras EcoDataCenter.

Läs mer om EcoDataCenter – klicka på länken.