Sök

Falun är bäst i Sverige

I år utser branschorganisationen Avfall Sverige för första gången landets bästa avfallsverksamhet. Premiärvinnare är Falun.

– Det är fantastiskt kul! Utmärkelsen skapar en stolthet och inspiration till vår organisation. Det är ett viktigt kvitto på att vi gör ett bra jobb, säger Hanna Bergman, avfallschef på Falu Energi & Vatten.

Utmärkelsen baseras på uppgifter från ett verktyg som tagits fram av Avfall Sverige. Det används för att kunna jämföra kommuner med varandra och sträva mot att hela tiden bli bättre. Undersökningen visar statistik från materialåtervinning, matavfallsinsamling, nöjda kunder, avfallsmängd, avfallsavgifter och ekonomi under 2012.
– Avfall Sverige bedömer kvaliteten på sorteringen av falubornas avfall och det visar att vi är medvetna och gör ett bra jobb – även på hemmafronten, säger Hanna.

När det gäller de olika bedömningsområdena är Hanna extra stolt över nöjdheten hos kunderna.
– Det innebär att vi har lyckats jobba för falubornas bästa. Vi når de mål vi sätter och det är ju faktiskt så att faluborna är våra ägare. En nöjd ägare är den bästa ägaren.

Falun knep förstaplatsen före kommuner som Trollhättan, Ludvika och Borlänge. Men det är tajt i toppen:
– Nu gäller det att vi alla, tillsammans, fortsätter vårt framgångsrika arbete med sortering av avfall. Vi ska inte sluta att utveckla vår verksamhet bara för att vi är bäst i Sverige i år, avslutar Hanna.

Priset delades ut på onsdagen under Avfall Sveriges årsmöte i Växjö.  

 

Fakta/Topplistan över Sveriges bästa avfallsverksamhet
1) Falun                                       
2) Trollhättan
3) Ludvika                                   
4) Borlänge