Sök

Falun får fritt WiFi under sommaren

Inför skid-VM 2015 byggde Falu Energi & Vatten upp ett stort trådlöst WiFi-nät på Lugnet i Falun. Närmare 200 accesspunkter monterades upp för att kunna klara 20 000 samtidiga användare av nätet. Nu flyttas delar av nätet ner till centrum i Falun.

– Vi hade planer på det redan när vi byggde nätet på Lugnet, eftersom vi visste att det skulle bli överkapacitet där efter att skid-VM var avklarat, säger Per Dahlberg, vice vd på Falu Energi & Vatten.

Varför gör ni det här?
– Vi ser WiFi som ett komplement till utbyggnaden av Falu Stadsnät och vi vill vara med och utveckla stadskärnan i Falun. Vi blir mer och mer uppkopplade både i hemmen och när vi rör oss på andra platser. Därför känns det naturligt att komplettera vårt stadsnät med WiFi, förklarar Johan Engström, säljare på Falu Energi & Vatten.

Hur skiljer sig WiFi-nätet mot 3G och 4G?
– WiFi-nätet i centrum är ett högkapacitetsnät som ger snabbare hastighet inom ett begränsat område. Använder du WiFi-nätet behöver du till exempel inte använda ett mobilt bredband för att surfa. Du kan istället spara på surfpotten, som nästan alltid är begränsad till viss mängd, säger Johan Engström.

Kommer det att vara gratis framöver också?
– Nu när vi testar nätet så kommer det att vara gratis. När telefonen skannar efter WiFi-nät kommer den att hitta Falu Stadsnät och för att logga in behöver man bara ange sin e-postadress. Anledningen till inloggningen är att vi vill kunna se hur många som använder det, säger Per Dahlberg.

Vilka tror ni kommer att använda nätet?
– På sikt kan vi erbjuda utvalda grupper olika inloggningsalternativ, vissa kanske gratis och andra som betaltjänster. För besökare så kan det till exempel vara fritt en viss period eller en viss surfmängd. Sidor med allmännyttig information kan vara helt gratis att surfa runt på, medan de som vill använda nätet till annat, som till exempel att titta på film, får betala för det, avslutar Johan Engström.

 
Fakta/Fritt WiFi-nät i Falun
I dag sträcker sig WiFi-nätet från Knutpunkten i centrala Falun upp till Nybrogatan, efter Östrahamngatan och Holmgatan. Det täcker in centrala platser som till exempel Stora Torget, Fisktorget, Holmtorget och Geislerska parken.