Sök

Falun är fyra i Elbilsbästa kommun 2013

Gröna bilister har nu utsett en vinnare av Elbilsbästa kommun 2013. Falun är fyra, slagen av Malmö, Gävle och Umeå. Malmö hyllas för sina långtgående mål, sina solcellsladdare för elbilar, sina eldrivna bilpoolsbilar och sitt breda informationsarbete om hållbar bilism. Falun och Falu Energi & Vatten får beröm för sina många laddplatser, den kommande snabbladdaren, de egna elbilarna och inte minst arbetet med att få andra företag att testa elbilar.

- Fyra av 290 kommuner är en fantastisk bedrift, och vi imponeras särskilt av hur man fått andra att våga testa elbilar. Steget upp till ettan och tvåan, Malmö och Gävle, är inte omöjligt att hämta in till 2014, säger Mattias Goldmann, Gröna bilister.

Elbilsbästa kommun är ett resultat av Elbilsrekordet, där Gröna Bilister rest avgasfritt Ystad-Haparanda med åtskilliga omvägar, för att sammanställa vad som görs i landets kommuner, sprida goda exempel och uppmana kommuner, företag och enskilda att snabba på bytet till avgasfri bilism. Därtill har en omfattande riksenkät gett grundläggande resultat.

I Falun finns 14 elbilar och 7 laddhybrider, 14 offentliga laddplatser, sätter nu upp Kurbits-målade laddstolpar vid Falu gruva och inviger en snabbladdare i september vid Ica Maxi vid E16, med både CHAdeMO-laddare och växelström.  Falu Energi & Vatten har själva 6 laddbilar, varav tre långtidsuthyrs till intressenter som får bilen stripad i egna färgerna. Hemtjänsten har kört över 1000 mil med elbil, Handelsbanken ser elbilen som en del av sin marknadsföring och Beyond Skiing kör elbil som en del av arbetet med att göra Skid-VM 2015 fossilfritt. Även landshövdingen kör elbil.