Sök

Falun i återvinningstoppen!

Förra året hade Falun landets bästa avfallsverksamhet enligt branschorganisationen Avfall Sverige. I år kommer man på en hedrande andraplats, endast slagen av Trollhättan som var tvåa förra året.

– Det är fantastiskt kul! Det visar att vi håller toppnivån i vår organisation. Det är små marginaler som avgör i slutändan, säger Hanna Bergman, återvinningschef på Falu Energi & Vatten.

Faluborna gör ett bra jobb

Utmärkelsen baseras på uppgifter från Avfall Web, ett verktyg som tagits fram av Avfall Sverige och som används för att kunna jämföra kommuner med varandra och sträva mot att hela tiden bli bättre. Undersökningen visar statistik från materialåtervinning, matavfallsinsamling, nöjda kunder, avfallsmängd, avfallsavgifter och ekonomi under 2013. 
– Avfall Sverige bedömer kvaliteten på sorteringen och det visar att Faluborna gör ett bra jobb och att vi tillsammans kan fortsätta utveckla Falun till en bra kommun att leva och bo i, säger Hanna.

Hög kundnöjdhet

I bedömningen får Falun höga värden på bland annat kundnöjdheten och upplevelsen vid återvinningscentralerna. Det som drar ner betyget något jämfört med Trollhättan är bland annat andelen förpackningar och tidningar i den vanliga soppåsen.
– Det gläder mig extra mycket att Faluborna uppskattar vårt arbete och är nöjda med oss. Det är ju de som äger företaget och vi försöker hela tiden göra vårt bästa. Vad gäller förpackningar och tidningar i vanliga soppåsen så kommer vi fortsätta med informationsinsatser för att få fler att sortera och lämna till återvinningsstationerna, fortsätter Hanna.

Ska bli nr 1 igen

Trollhättan tog förstaplatsen följt av Falun. På tredje- och fjärdeplats hamnade Ulricehamn och Härryda. I Falun är målet klart:
– Vi ska bli nummer ett igen, där hör vi hemma. Med hjälp av alla duktiga kollegor och kommuninvånarnas vilja att återvinna och sopsortera så kommer det att gå vägen, avslutar Hanna.

Priset delades ut på tisdagen under Avfall Sveriges årsmöte i Borås.  

Fakta/Topplistan över Sveriges bästa avfallsverksamheter

1. Trollhättan                                    

2. Falun

3. Ulricehamn                                

4. Härryda

5. Kungsbacka

6. Vetlanda

7. Svenljung

8. Karlstad

9. Uddevalla

10. Karlskrona