Sök

Film om avfallsmyter

Falun är en av Sveriges bästa kommuner när det gäller återvinning. Det ska vi vara stolta över. Samtidigt finns det många som undrar hur sophanteringen fungerar i verkligheten. Vissa är till och med skeptiska till hur vi tar hand om avfallet. Sorteras verkligen soporna? Har sopbilen två fack? Allt blandas väl ändå i slutändan och eldas upp?

Myter Webb 5 20151221

En film om hur det fungerar i verkligheten

För att reda ut hur sopsorteringen och återvinningen fungerar har vi tagit fram en film. Den handlar om Sumpen och Erik, två grannar som har lite olika syn på det här med sopsortering och återvinning. Klicka på bilden för att se filmen. 

Historier från förr

– Många av de historier som finns kring sophantering och återvinning har hängt med sedan gammalt. Och det är lika över hela landet. För oss är det viktigt att berätta hur det fungerar i dag. Det handlar om vårt förtroende hos Faluborna. De ska veta att vi gör ett bra jobb och tar hand om avfallet på ett korrekt sätt. Vi återvinner i princip allt material som lämnas till oss och vissa kanske inte känner till det, berättar Hanna Bergman, återvinningschef.

En plattform för diskussion

Filmen har tagits fram i samarbete med Stratos Cinema i Falun. Den kommer att visas på Falu Energi & Vattens Youtube-kanal och användas som en plattform för diskussion kring återvinning. En kortare version av filmen kommer också att synas på biografen i Falun under perioden januari-mars 2016. I huvudrollerna märks Patrik ”Putte” Johansson, skolinformatör på Falu Energi & Vatten. Som motspelare syns Hugo Emretsson, känd från bland annat Dalateatern. I filmen spelar de två grannar, Sumpen och Erik, som har olika syn på sopsortering och återvinning.

– Sumpen är en person som tror att han vet bäst. Han är nästan en myt i sig själv. Det blir också tydligt när han tillsammans med Erik undersöker hur återvinningen fungerar på riktigt. Till skillnad från Sumpen är Erik mycket medveten om hur saker och ting fungerar. När dessa två möts kan vad som helst hända och det gör det också i filmen, berättar Patrik Johansson. 

Mer information om myter och sanningar hittar du här.