Sök

Fri entré under skid-VM:s första dag

Som Official Supplier till skid-VM i Falun kan Falu Energi & Vatten erbjuda fri entré under evenemangets första dag onsdag 18 februari.

– Vi vill påminna Falubor och övriga att komma upp till Lugnet för uppleva VM-arenan. Bara att se den förvandling som Lugnet Arena genomgått är värt ett besök och självklart hoppas jag att vi redan första dagen skapar en liten folkfest, säger Bengt Gustafsson, vd.
Falu Energi & Vatten är stolt över att få vara Official Supplier till skid-VM i Falun som är Sveriges största sportevenemang under 2015. Som Official Supplier har det kommunala energibolaget ett huvudansvar för hantering av el, fjärrvärme, vatten, återvinning av avfall samt kommunikation avseende fiber- och WiFi-nät.

Hållbart evenemang
Falun2015 är också det första skid-VM någonsin som certifierats som hållbart evenemang, enligt den internationella standarden ISO 20121. För den del som trots allt ger en negativ inverkan, som till exempel vissa transporter, klimatkompenserar Falu Energi & Vatten genom att skänka utsläppsrätter.
– Vårt mål är att VM ska vara helt klimatneutralt och att allt avfall ska återvinnas. Genom att förse alla anläggningar med förnyelsebar el från vår egen produktion och värma alla byggnader, även tälten, med fjärrvärme gör vi VM:et till något helt unikt ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi reducerar koldioxidutsläppen med cirka 500 ton och klimatkompenserar med 5 000 ton, berättar Bengt Gustafsson.

Mest uppkopplade sportevenemang
Skid-VM kommer att vara det mest uppkopplade sportevenemanget någonsin i Sverige. Falu Energi & Vatten har byggt ut ett omfattande fiber- och WiFi-nät. Närmare 100 kameror kopplas upp via fibernätverket så att bild och ljud kan överföras direkt till tv-producenten. Fiberutbyggnaden innebär dessutom förbättrade möjligheter till internetanvändning för åskådarna. Närmare 200 WiFi-antenner finns anslutna och tillsammans kan de hantera så många som 20 000 WiFi-användare – samtidigt! Under skid-VM kommer Telia erbjuda gratis surf på WiFi-nätet som Falu Energi & Vatten byggt.

Efter skid-VM är det planerat att större delen av WiFi-nätet ska flyttas ner till centrum för att ge möjlighet för till exempel kommunen, turistnäringen och näringsidkare att ge information, erbjudanden och gratis surfmöjlighet till Falubor och besökare.
– Senast 2016 vill vi se fritt WiFi i centrum. Det är en naturlig plats för folk att vara på. Vi ser dessutom fritt WiFi som ett bra konkurrensmedel. Det gör många människor platsoberoende och skapar möjligheter, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag.

 

Fakta/Fri entré 18 februari
Tack vare partnerskapet med skid-VM har Falu Energi & Vatten möjlighet att bjuda på fri entré onsdagen den 18 februari. OBS: Det gäller inte till kvällens invigning som startar 19.00.


Under dagen genomförs kvaltävlingar för de längdåkare som inte tidigare har deltagit i tävlingar arrangerade av det Internationella Skidförbundet, FIS.
13.30 Längd, 5 km kval, damer fristil
15.00 Längd, 10 km kval, herrar fristil