Sök
biltvättarhelgen 2014

Glada billister tvättade bilen

– Det är enkelt, billigt och bra för miljön! Det tycker Kenneth Höglund, bilden ovan, med anledning av att han tvättar sin bil, en Ford S-Max, hos Tvätta Lätt på Ingarvsvägen.

Extra bra var det på lördagen då han fick en hink med bilgrejor från Tvätta Lätts Anders Nygårds som tack. Hinken var sponsrad av Falu Energi & Vatten som tillsammans med Faluns biltvättar anordnade Stora Biltvättarhelgen i Falun.

– Det här är ett jättebra initiativ från Falu Energi & Vatten som uppmärksammar billisten om varför de ska tvätta bilen hos miljövänliga biltvättar, säger Anders Nygårds.

Anders Nygårds tog över anläggningen på Ingarvsvägen för två år sedan, men har sedan 2008 ägt en liknande biltvätt på Timmervägen.

– Sedan vi började har vi tömt oljehaltigt slam från våra tvättar på hela 150 ton. Dessutom har vi ökat försäljningen av miljövänlig avfettning från 1 000  liter till 5 000 liter.

Mats Brander var en annan billist som passade på att tvätta sin bil på väg hem från Falu återvinning.

– Jag har varit på tippen och lämnat skräp. Jag hörde på radion att det var en biltvättarkampanj så då tänkte jag att jag skulle svänga in och göra rent bilen.

Fotnot: När du tvättar bilen hemma på gatan rinner miljöfarliga tungmetaller tillsammans med tvättvattnet ner i dagvattenbrunnar och vidare, helt orenat, till närmaste sjö eller älv. Det förgiftar miljön och påverkar vårt grundvattnet – det vatten vi dricker. 

Tvättar du bilen på en miljömärkt biltvätt , som har ett brunnsystem med slam- och oljeavskiljare, gör du en viktig insats för vår miljö.

 

Biltvätt2

Mats Brander blev glad när han fick en hink med bra bilgrejor från Tvätta Lätts Anders Nygårds.