Sök

Hjälper ADSL-kunder med internet

Falu Energi & Vatten har efter upphandling utsett IT System i Dalarna till leverantör av internet via ADSL till kunder i Sågmyra, Toftbyn, Kniva, Österå, Skuggarvet, Andersbo, Rog och Lumsheden som hotades av nedsläckning.

– Kunderna kommer att få behålla ADSL, men byta tjänsteleverantör till IT System i Dalarna. Vi har tecknat avtal på 3 år med möjlighet till förlängning och det är den tid som vi bedömer behövs för att vi ska hinna planera utbyggnaden av Falu Stadsnät, säger Per Dahlberg, vice vd för Falu Energi & Vatten.

Skickar ut erbjudanden
Många kunder har varit oroliga över att mobila bredbandslösningar inte har tillräckligt bra täckning eller kapacitetstak som kan begränsa surfmängden. Magnus Karlsson är vd på IT System i Dalarna och han är glad över att kunna erbjuda kunderna ADSL.
– Vi kommer inom kort att skicka ut erbjudanden om fortsatt ADSL-anslutning till berörda kunder, berättar han.

Stor efterfrågan på stadsnätet
Det kommer att finnas byar där ADSL släcks på grund av för få användare. På dessa platser bedöms det dock finnas acceptabel nivå på det mobila bredbandet. – Det här är en temporär lösning som ger oss lite tid att planera för fiber via Falu Stadsnät. ADSL kommer att försvinna på sikt och i flera av de aktuella byarna så pågår redan diskussioner om fiberutbyggnad. Fiber är framtiden och just nu är det en väldigt stor efterfrågan på stadsnätsanslutningar, både från villaområden och i byar, säger Andreas Elofsson, projektledare på Falu Energi & Vatten.