Sök
snabbladdningsstation

Falun får landets första snabbladdningsstation med CCS

Nu är Sveriges första snabbladdningsstation för elbilar med combined charging system i drift. Och först ut är Falun.

– Snabbladdningsstationen med den nya kontakten för CCS är placerad vid ICA Maxi i Falun. Den nya stationen innebär att förbipasserande enkelt kan stanna till, ladda och samtidigt handla mat. Bilen är färdigladdad på bara 20-30 min, säger Lars Runevad, projektingenjör på Falu Energi & Vatten.

Combined Charging System är den nya tyska standarden som kommer sitta i många av de kommande europeiska elbilarna. Standarden innebär att en och samma kontakt i bilen både kan ta emot snabbladdning med likström från speciella laddningsstationer och dessutom ladda med växelström från laddningsstolpar eller hemma i ett vanligt 230 V-uttag.

– Vi satsar på en kombinerad CCS och CHAdeMO snabbladdningsstation för att säkerställa att fler bilar kan ladda helt enkelt. CHAdeMO är en japansk standard och idag den vanligaste typen av kontakt för snabbladdning av elbilar, säger Lars Runevad.

Mattias Goldmann från föreningen Gröna Bilister välkomnar den nya snabbladdaren.

– Tidigare har man som elbilist behövt hålla reda på vilken typ av laddare som finns på respektive ställe. Med Falu Energi & Vattens nya kombinerade snabbladdare kan fler bilar laddas på samma plats – en väldigt välkommen förenkling. Nu kan omställningen till avgasfri bilism ta verklig fart, säger Mattias Goldmann.

Snabbladdningsstationen är tillsvidare gratis att använda och vem som helst kan idag åka dit och ladda.

– I samband med att en av våra nya elbilar kommer till Falun blir det invigning av stationen. Det kommer att ske under november och då informerar vi även mer kring användning och betalning, säger Lars Runevad.

Falun och Falu Energi & Vatten utsågs av Gröna Bilister till fyra i Elbilsbästa kommun 2013, i samband med projektet Elbilsrekordet. Föreningen Gröna Bilister grundades 1994 med stöd av Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF.