Sök

Nu är hela Falu kommun laddat för elbilar

I dagarna öppnar Falu Energi & Vatten två nya snabbladdningsstationer för elbilar. Den ena finns på Centralvägen i Svärdsjö och den andra vid Korsvägen i Bjursås. Det innebär att elbilister kan köra i hela kommunen, utan problem med räckvidden.

Laddstation Bjurs Daniel (1)

Nu finns det totalt fem snabbladdare utspridda över hela kommunen, två i centrala Falun och en vardera i Enviken, Svärdsjö och Bjursås. Placeringen av de olika snabbladdningsstationerna är noga utvalda, för att uppnå maximal nytta för både kommuninnevånarna och förbipasserande trafik. Den geografiska spridningen innebär att Falu kommun nu har unika förutsättningar för elbilstrafik.

– Var man än befinner sig i kommunen, har man som mest 25 km till närmaste snabbladdningsstation. Med en sådan kan man fylla sin bil med upp till 100 km räckvidd på 15 minuter. Alla bilar som färdas inom kommunens gränser, kan nu utan problem köra på el. Nu finns alla möjligheter för kommunala verksamheter, lokala företag och falubor att göra en stor insats för klimatet och luften i Falun. Genom att ersätta sina fossildrivna bilar med elbilar, kan man nu köra på ren och lokalproducerad el, berättar Daniel Asplund på Falu Energi & Vatten.

Utöver de fem snabbladdningsstationerna i Falu kommun finns även många långsamma och halvsnabba laddstolpar vid bland annat Lugnet, Falu gruva, Sundborns kraftstation och på flera parkeringar i centrala Falun. Laddstationerna används allt mer, i takt med att elbilarna blir fler.

– Ibland är det kö till snabbladdaren vid ICA Maxi. Sedan stationen invigdes för två år sen har den laddat elbilar med 13 000 kWh vilket räcker till ungefär 7 000 elbilsmil. Hade samma sträcka körts med en typisk miljödieselbil, kan man säga att snabbladdaren har ersatt cirka 4 000 liter diesel och 10 ton koldioxidutsläpp, fortsätter Daniel Asplund.

Det finns även planer på att utöka infrastrukturen med ytterligare någon snabbladdningsstation i centrala Falun.

– Vi har sett exempel på bilister som åker från grannkommuner till Falun för att storhandla, bara för att det finns så bra möjligheter att ladda sin elbil här. Att vår infrastruktur inte bara gynnar miljön, utan även handeln i Falun är så klart en positiv bieffekt, säger Daniel Asplund.

För mer information:
Daniel Asplund, projektledare på Falu Energi & Vatten, daniel.asplund@fev.se, 023-77 46 19.