Sök

Snart får hela Falun det nya dricksvattnet

I våras släpptes det nya dricksvattnet på till Galgberget, Krondiket, Pilbo och Samuelsdal i Falun. Då kopplades ledningen mellan Borlänge och Falun in med vatten direkt från källan – grundvatten från Badelundaåsen. Nästa vecka är det dags för övriga Falun samt Sundborn, Danholn, Toftbyn och Karlsbyheden att successivt få det nya dricksvattnet från Lennheden.

Vattentäkten i Lennheden garanterar friskt vatten till Falubor under många år framöver. Dricksvattnet produceras i ett av Sveriges modernaste vattenverk i Lennheden som ligger strax norr om Borlänge. Det är samma dricksvatten som under det senaste året har levererats till Borlängeborna. 

Varför byter vi dricksvatten?

– Den största anledningen är att trygga vattenförsörjningen för framtiden. Det nya dricksvattnet kommer från en grundvattentäkt istället för en ytvattentäkt vilket är mycket tryggare för bland annat yttre påverkan. Det gör också att vi inte behöver använda några kemikalier för att rena vattnet. I Lennheden luftas istället vattnet och passerar tjugo sandfilter. Med vårt nya vattenverk blir dessutom driftskostnaderna lägre eftersom vi kommer att samordna driften med Borlänge Energi, säger Johnny Ström, produktionsansvarig för Lennhedens vattenverk.

Är inte nuvarande vatten bra nog?

– Vattnet från Rogsjön är riktigt bra kvalitetsmässigt vid en jämförelse med många andra ytvattentäkter. Men som sagt, det krävs mycket insatser i form av kemikalier för att rena det och få det så bra. Kemikalier som också ska transporteras och hanteras. Väger man dessutom in riskerna med den yttre påverkan så är Lennheden och Badelundaåsen en betydligt bättre lösning, fortsätter Johnny Ström.

Hur gör andra kommuner?

– Det är lite beroende på hur det ser ut. De som har bra grundvattentäkter tar ju sitt vatten därifrån eftersom det oftast är en lättare reningsprocess. Ytvattentäkter är vanligast och används av bland annat i Stockholm där Mälaren är deras vattentäkt.

Faluns vatten blev utsett till Sveriges godaste dricksvatten 2010. Är det nya vattnet lika gott?

– Smak på vatten är extremt svårt att avgöra, men visst är det ett lika gott vatten. Borlängeborna verkar ju tycka att deras vatten är minst lika bra som Faluns.  

Det nya vattnet är hårdare vilket oftast kräver mer tvättmedel samt även tillskott av salt i diskmaskiner. Det låter inte speciellt miljövänligt?

– Jämför man med mängden kemikalier som krävs för att rena ytvattnet från Rogsjön och transporterna som tillkommer så är det en stor miljövinst med det nya vattnet. Vad gäller dosering av tvättmedel och tillsättande av salt i diskmaskiner så varierar det beroende på typ av disk- och tvättmaskin. Vår rekommendation är att titta på tillverkarens riktlinjer för respektive maskin samt följa instruktionerna för doseringen på förpackningen.

Behöver våra kunder vara oroliga inför bytet av dricksvatten?

– Nej, verkligen inte. Vi genomför samma prover och följer Livsmedelsverkets regler precis som tidigare. Har man frågor så finns vår kundtjänst till hands och kan svara på frågor, avslutar Johnny Ström. 

Mer information om hårdheten på vattnet för respektive vattenverk hittar du här

För frågor - använd vårt kontaktformulär, klicka här

Medias rapportering om nya vattnet

Dalarnas Tidningar lät en smakexpert testa nya vattnet här

"Lite friskare!" var Dala-Demokratens utlåtande här

SVT Dalarna rapporterar här