Sök

Faluns nya dricksvatten invigdes

I fredags var det invigning av Faluns nya vatten på Falu vattenverk där stadens vattenhistoria tog sin början redan år 1898. Bland de särskilt inbjudna gästerna fanns många av de som gjort projektet möjligt samt ett antal trotjänare som vigt sitt liv åt att ge Faluborna friskt vatten under många år. Samtidigt släpptes boken ”Faluns vattenhistoria” som ska rädda liv i Afrika.

En symbolisk dag.
Projektet med Faluns nya dricksvatten har varit på gång ovanligt länge. Redan för 125 år sedan fanns det långt gångna planer på att Falun skulle ta vatten från Badelundaåsen i Norr Amsberg. Nu har det äntligen blivit verklighet.

– Cirkeln är sluten, sa Reimer Pettersson, VA-chef på Falu Energi & Vatten, samtidigt som han skålade i det nya vattnet tillsammans med gästerna.

Invigning Nya Vattnet

Fr v: Ragnar Kroona, styrelseordförande Falu Energi & Vatten skålar i nya vattnet tillsammans med Jesper Johansson, VA-chef Borlänge Energi och Reimer Pettersson, VA-chef Falu Energi & Vatten. 

Verksamheten vid Falu vattenverk kommer successivt att trappas ner. Istället kommer det nya vattenverket i Lennheden att ta över driften av vattenförsörjningen till berörda platser i Falun. Under invigningsceremonin tackades ett antal nyckelpersoner som gjort projektet med de 44 kilometer långa vattenledningarna möjligt, bland annat representanter från styrelsen i Borlänge Energi och Falu Energi & Vatten. På plats fanns också Faluns tidigare kommunalråd Johnny Gahnshag. Även ett antal anställda som arbetat inom Faluns vattenverksamhet under stora delar av sina arbetsliv fick välförtjänta applåder.

Invigning Nya Vattnet Mats Petersson

Mats Petersson, projektledare Falu Energi & Vatten, fick berätta om arbetet med det nya dricksvattnet.  

– Vi passar på att fira lite extra. Det är så otroligt många som har jobbat hårt för att göra det här möjligt. Det är ett projekt som binder ihop Falun och Borlänge på ett unikt sätt, fortsatte Reimer Pettersson.

Invigning Nya Vattnet Gahnshag

Johnny Gahnshag provsmakar Faluns nya dricksvatten.  

En bok som räddar liv.
Under invigningen släpptes även boken "Faluns vattenhistoria" som har syftet att medvetandegöra värdet av rent vatten för människan som bor, bott och vistats i vår gruvstad. Boken lyfter fram dricksvattnets betydelse för vår hälsa, den beskriver vattnets energi och den kryddas med en och annan anekdot. Inte minst finns berättelser om de människor som varit med och utvecklat staden och skapat den miljö vi nu lever i.

– Vi i Falun har tryggat vår vattenförsörjning för lång tid framöver. Med bokens hjälp kan vi bidra till att även andra människor får rent vatten vilket är fantastiskt, avslutade Reimer Pettersson.

Handla boken här
Boken ”Faluns vattenhistoria” köper du på Akademibokhandeln i Falun, Dalarnas museum, Falu turistbyrå, Falu Gruva och Falu Energi & Vatten (Västermalmsvägen 12 och Skyfallsvägen 20). Pris: 299 kr

Ingivningen i media
Dala-Demokraten skrev om invigningen här.
Dalarnas Tidningar rapporterade här.