Sök

Planteringsjord information

Den senaste tiden har det rapporterats i media kring vår planteringsjord. Här förklarar vår återvinningschef Hanna Bergman hur det ligger till.

Är planteringsjorden farlig?

­– Nej. Det som har hänt är att några säckar av vår planteringsjord har sålts innan den var helt komposterad och klar och det beklagar vi. Det har gett upphov till vissa problem med lukt vilket är helt naturligt då jorden består av certifierad kompostmull av matavfall blandad med torv och sand. Vi har full förståelse för att människor kan känna obehag inför lukten, men någon fara för människor är det inte. Jorden fungerar utmärkt om den får ligga till sig till några extra månader. Jorden är analyserad och godkänd enligt Naturvårdsverkets riktvärden.  

Fakta planteringsjord

Planteringsjorden är en naturbaserad produkt som består av certifierad kompostmull av matavfall blandad med torv och sand. Den fungerar mycket bra till jordförbättring då den tillför jorden näring, gör den luftig och mullrik. Planteringsjorden är extra näringsrik och behöver inte tilläggsgödslas de två första åren efter utläggning. Planteringsjord passar bäst till plantering av sommarblommor och perenner, plantering i krukor och lådor och plantering av buskar.