Sök

Julgranar blir till tre månaders värme

Söndagen den 15 januari samlade Falu Energi & Vatten in totalt 4 891 julgranar i Falu kommun. Granarna används som bränsle vid Västermalmsverket och blir till fjärrvärme som värmer upp Ria-stugan i tre månader under vintern.

För femte året i rad samlade personal från Falu Energi & Vatten in de julgranar som Faluborna ställt ut innan söndagen. Årets skörd blev 4 686 julgranar i Falu tätort.

– Det är roligt att en så enkel insats kan förenkla vardagen för Falubor och samtidigt göra så stor nytta för Ria-stugan och miljön. Det är helt i linje med vårt arbete mot ett hållbart Falun, säger Hanna Bergman, hållbarhetschef.

Genom den effektiva insamlingen med företagets sopbilar undveks utsläpp av 1,5 kilo koldioxid per bil, totalt 7 ton. Och Faluborna slapp ta sig tid till att transportera granarna till Ingarvet.

I Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö fanns containrar uppställda över helgen vid Falu Energi & Vattens värmeverk. Över 200 granar ställdes in i containrarna.

Julgranarna flisas vid Västermalmsverket och eldas i de två kraftvärmeverken tillsammans med grenar, toppar och returträ från återvinningscentralen på Ingarvet. Av skogsprodukterna blir det miljövänlig el och värme.

Ett stort tack till alla som lämnat sin julgran till årets julgransinsamling.