Sök

Snabbladdare för elbilar i Enviken

Idag öppnar Falu Energi & Vatten sin första snabbladdningsstation för elbilar utanför centrala Falun. Den placeras i Enviken och möjliggör elbilism utan räckviddsbekymmer mellan Falun och Hälsingland.

snabbis

Falu Energi & Vatten fortsätter sin satsning på utbyggnad av laddstationer för elbilar. Nu öppnar den tredje snabbladdningsstationen i kommunen. Sedan tidigare finns snabbladdare vid ICA Maxi och vid Falu Energi & Vattens kontor på Ingarvet.

- Sedan snabbladdaren vid ICA Maxi invigdes 2013 har den laddat elbilar med 8 000 kWh vilket räcker till ungefär 5 300 elbilsmil. Hade samma sträcka körts med en typisk miljödieselbil, kan man säga att snabbladdaren har ersatt ca 2 400 liter diesel och 6 ton koldioxidutsläpp, berättar Daniel Asplund som ansvarar för projektet.

Den nya snabbladdningstationen öppnar nu i Enviken och blir därmed den första snabbladdaren utanför centrala Falun. Senare i år planerar Falu Energi & Vatten att öppna snabbladdningsstationer i Svärdsjö och Bjursås.

- För att möjliggöra en storskalig omställning från fossilbilar till elbilar är det viktigt att bygga upp en geografisk spridning av moderna laddstationer. Falu Energi & Vatten, Kopparstaden och Falu kommun har gått före och använder många elbilar i verksamheterna. Genom vår utbyggnad av laddstationer i kommunen kan vi inte längre skylla på elbilarnas räckviddsproblem. Samtidigt möjliggör vi för andra företag och privatpersoner i regionen att våga ta steget från fossilt till eldrivet, säger Daniel Asplund.

- Elbilen är perfekt som landsbygds- och pendlarbil eftersom drivmedelskostnaden per mil är så otroligt liten. Merparten av all laddning kommer att ske vid hemmet, men med snabbladdningsstationer utspridda i hela kommunen ger vi elbilisterna en ökad trygghet att nå sina resmål, säger Daniel Asplund.

Bakom projektet står även Envikens Intresseförening, som hörde av sig till Falu Energi & Vatten och föreslog ett samarbete kring den nya parkeringen vid korsvägen i Enviken.

- De ville bygga motorvärmarstolpar och föreslog att vi skulle passa på att installera en laddstation. Både placeringen och tidpunkten passade bra med våra utbyggnadsplaner, säger Daniel Asplund.

- Vi tror bestämt på el som framtidens drivmedel och använder redan elbilar inom alla våra verksamheter. Energin är lokalproducerad, helt ren och kommer dessutom från oändliga källor som sol, vind, vatten och biobränsle. När vi nu bygger ut infrastrukturen med laddstationer tar vi ännu ett steg i omställningen mot ett hållbart och fossilfritt samhälle, där vårt fina energisystem och framtidens transportsystem möts, avslutar Daniel Asplund.