Sök
koll på konsumtion reningsverket

Trodde du också att allt i affären är godkänt och säkert att använda?

Schampo, balsam, hudlotion, krämer, deodoranter och parfymer – i butikerna finns mängder av produkter som vi köper för att hålla oss rena och fräscha. Men vet du egentligen vad de innehåller? Förstår du texten på förpackningen?

Tillsammans med Falu kommun har Falu Energi & Vatten lyft problemet med miljögifter och hormonstörande ämnen i våra kroppsvårdsprodukter i kampanjen Koll på konsumtion. 

Miljögifter i grundvattnet

Reningsverken är inte byggda för att rena miljögifter eller hormonstörande ämnen. Nu får de allt svårare att klara de ökade utsläppen. Idag hittas miljögifter i grundvatten, sjöar och vattendrag. Ibland till och med i halter som överskrider EU:s miljökvalitetsnormer.

Ska avloppsreningsverken klara av att ta hand om miljöfarliga kemikalier krävs det ny och mycket energikrävande teknik, vilket i sin tur leder till ökade koldioxidutsläpp. Den enda långsiktigt hållbara lösningen är att arbeta förebyggande och minska användningen av skadliga kemiska ämnen. 

Öka din kunskap!

www.kollpakonsumtion.se har vi samlat information och nyttiga länkar där du kan lära dig mer om kemikalier i kroppsvårdsprodukter. Koll på konsumtion är en kampanj från Falu kommun. Den ska göra det lättare för dig att konsumera på ett hållbart sätt – miljömässigt, ekonomiskt och socialt.

Lyssna på Hans Johansson från kommunens miljöförvaltning när han berättar mer om kemikalier i våra badrumsskåp. (Inslag från SR Dalarnas program Centralen, 27 november 2012.)