Sök
Citroner

Tips kring vårt nya vatten

Nu har det gått ett år sedan det nya vattnet från Lennheden släpptes på till sista etappen av Falun. Det finns några saker som du kan tänka på för att hålla dina hushållsapparater och ytor fräscha.

Våren 2015 började grundvattnet, som tas från Badelundaåsen vid Lennhedens vattenverk, att släppas på till delar av Falun. Hösten 2015 var det dags för resten av staden samt Sundborn, Danholn, Toftbyn och Karlsbyheden att successivt få tillgång till det nya vattnet. Ett år senare har de flesta fått erfarenhet av att använda vattnet som dryck och i olika processer.

Hur man upplever smaken är väldigt individuellt. Det bör inte vara någon större skillnad mot ytvattnet som vi tidigare tog från Rogsjön.

Vattnet från Badelundaåsen är medelhårt. Hårdheten är ett mått på hur mycket kalcium och magnesium det finns i vattnet. Ett mjukt vatten påverkar ledningar över tid medan ett medelhårt vatten kan ge kalkavlagringar på ytor.

Det nya vattnet har hårdhetsgrad 7,5. Med medelhårt vatten kan man behöva ta sig en titt på vad tillverkarna av olika apparater, som vattenkokare, kaffe-, disk- och tvättmaskiner, rekommenderar. Kanske du behöver avkalka oftare. Eller tillsätta diskmaskinssalt. Eller öka mängden tvättmedel lite försiktigt. Olika maskiner har olika behov beroende på tillverkare och ålder. Lär känna dina maskiner, helt enkelt.

Ofta kan avkalkning ske med produkter som redan finns i hushållet och som också kan ätas, till exempel vinäger, bikarbonat, citron eller 24-procentig ättika.

Mer information om hårdheten på vattnet för respektive vattenverk hittar du här.