Sök
Västermalmsverket

Världens bästa energisystem finns i Falun

Nu är det bevisat. Falun har världens absolut bästa energisystem. I går tog Falu Energi & Vatten emot ett prestigefyllda pris på Global District Energy Award 2013 i New York City.

Hela 25 städer från olika delar av världen tävlade om det prestigefyllda priset Award of Excellence - Municipal scheme serving more than 10 000 citizens - Modernization, som delas ut av International District Energy Association (IDEA) och Euroheat & Power. IDEA är en ideell branschorganisation som arbetar för att säkerställa tillförlitlig, prisvärd och ren energi.

– Priset syftar till att lyfta upp goda exempel på städer som arbetar för att tillhandahålla rena och hållbara energilösningar. Det är tredje gången som vi skickar in en ansökan och nu får vi alltså ta emot priset på en stor gala i New York City, säger Bengt Gustafsson, VD på Falu Energi & Vatten.

Landshövdingens tankar verklighet
Förra hösten hade Falu Energi & Vatten besök av landshövdingen Maria Norrfalk och kung Carl XVI Gustaf. De fick en guidning på bland annat Västermalmsverket och innan Maria lämnat kraftvärmeverket sa hon: ”Falun har ett energisystem i världsklass”.
– Nu är hennes tankar verklighet. Det är en stor händelse för oss alla på Falu Energi & Vatten, och för Falun. Vi har kämpat under flera år med att bygga upp ett smart energisystem, säger Bengt Gustafsson.

Vårt energisystem
Faluns energisystem består av två kraftvärmeverk där det eldas med skogsavfall och returträ. Det i sin tur kokar vatten till ånga som sedan blir el. Det som blir kvar efter elproduktionen blir varmt vatten, fjärrvärme, som värmer Falun. Det varma vattnet kan också användas för att tillverka kyla, fjärrkyla eller torka spån som blir pellets.

Till systemet hör också tre vindkraftverk, fem vattenkraftstationer och en gasmotor som gör el av det slam som finns på reningsverket i Främby. Hela systemet ger helt klimatneutral el och minskar de globala utsläppen av växthusgaser motsvarande utsläpp från 47 000 bilar.
– Vår filosofi är enkel, vi försöker använda så lite primärenergi som möjligt till största och bästa nyttan för kunden. Under många år har vi byggt upp ett energisystem som är av världsklass. När jag säger vi menar jag engagerade medarbetare och alla kunder som valt att ansluta sig till vårt smarta system. Tillsammans har vi trott på möjligheten att bygga något smart. Priset är ett kvitto på att vi har tänkt rätt säger Bengt Östling, fjärrvärmechef.

Fakta/International District Energy Associations motivering:
“The awards winner show exemplary leadership in local district energy by providing clean, sustainable energy solutions, they should inspire other cities and communities to take the next steps!  Västermalmsverket has evolved from being solely a CHP plant by turning it into a combined bioenergy plant with production of wood pellets. The wood pellet factory helps to produce more renewable energy during the warmer period when the need for heat is at its lowest.”

Lyssna på intervjun med P4 Dalarna Morgon.

Läs också fjärrvärmechef Bengt Östlings egna ord från galan på vår blogg.