Sök

Vi firar elens dag

Mitt i vintern, när vi uppskattar den som mest, så passar det bra att uppmärksamma det vi ser som en självklarhet, elen. Därför firas för första gången "Elens dag" den 23 januari.

För visst förtjänar elen att ha en egen dag. Utan den skulle inte vår vardag fungera. Tack vare den är vårt liv ljusare, tryggare, lättare, friskare, roligare och mycket mycket mer.

Visste du att..

1. El är det största som har hänt människan i modern tid

Har du tänkt på hur många gånger per dag du använder något som går på el? Elen gör att vi lever längre, har bättre hälsa och att vi får en massa tid över till annat som vi annars inte skulle ha hunnit med.

2. Det är inte mycket som fungerar om strömmen går

Dagens samhälle bygger helt och hållet på system som behöver el för att fungera.

3. Fritid tack vare elen

I början på 1900-talet tog hushållsarbetet för en familj cirka 54 timmar i veckan.

4. Elen skapar nytta varje dag i samhället

Vi har haft el i Sverige sedan 1870-talet. Först användes den till belysning i industrin, på gator och i hemmen. Nu använder vi den till IT-teknik, maskiner i industrin, hushållsmaskiner i hemmen och transporter med tåg och tunnelbanor.

5. Räddade liv och förbättrad arbetsmiljö

Tillgången till el inom sjukvården har gjort det möjligt att utveckla utrustning som räddar otaliga liv varje år.

6. Färre arbetsskador och bättre arbetsklimat tack vare el

Hela vår industriella utveckling hänger ihop med elektrifieringen.

I många fall så tänker vi inte på hur vad den faktiska elkostnaden är, och när vi ska gissa brukar vi ofta överskatta kostnaden. Nedan finns en film på vad En God Morgon kan kosta. På Svensk Energis hemsida kan du hitta fler exempel och jämförelser på vad olika saker kostar.  Här kan du hitta några exempel