Sök

Vindpeng utdelad till projekt i Linghed

I lördags delade delägarna i Tavelbergets vindpark ut totalt 40 000 kronor till fyra olika föreningar i Linghed. Årets vindpeng kommer att bidra till bygget av en ridbana, natur- och kulturrestaureringar och modernare teknik i Linghed med omnejd.

Stämningen var på topp i solskenet när ett hundratal personer i lördags samlades i Linghed och delade dagen med de fyra lyckliga föreningar som mottog vindpengen för sina projekt som ska bidra till en positiv utveckling för Linghed.

Förutom en ny ridbana så kan bygden vänta sig upprustade vandrings- och skoterleder, en uppfräschning av utkiksplatserna runt Spjärshälla och Himmelsberget, samt en ny projektor och duk till dagverksamheten Lyckoträffen. Teknik som ska möjliggöra bättre informationsträffar, visningar och utställningar för framförallt den äldre målgruppen.

 

Vinnare och motiveringar

Aktivitetsföreningen AH – 3 000 kronor till projektor och duk

En liten insats som gör en stor skillnad! Med en projektor och duk till dagverksamheten Lyckoträffen i Linghed så öppnas nya världar av möjligheter upp för att kunna bjuda in till modernare informationsmöten, utställningar och visningar, kanske framförallt för de äldre i byn. Ett viktigt projekt för Lingheds attraktionskraft, och för daghemmets utveckling.

Framtid i Linghed – 20 000 kronor till ridbana i Linghed

Det har varit högt prioriterat med fler gemensamma aktiviteter för ungdomar i byn. En ridbana är inte bara ett fantastiskt svar på det behovet, utan det är också ett sätt att stärka ridning som idrottsgren och lyfta det kvinnliga idrottsutövandet. En ridbana skapar fler idrottsmöjligheter för ungdomarna i byn – och det ökar även byns attraktionskraft för inflyttare.

Lingheds skoterklubb – 9 000 kronor till skoterleder med tillhörande byggnader

Lingheds två  mest besökta utkiksplatser Spjärshälla och Himmelsberget är platser som är mycket uppskattade. Såväl byborna som inresande har länge uppskattat resor hit – varför ett initiativ att rusta upp utsiktsplatserna och skoterlederna för både sommar- och vinterbruk är ett välkommet projekt för att stärka Lingheds utveckling.

Räv Lenas vänner – 8 000 kronor till förbättring av vandringsleder

Vandringslederna är något som lockar vandrings-, kultur- och naturintresserade till Linghed. Inte bara bidrar de till en ökad turism, utan de ger också goda förutsättningar för byborna att hålla sig fysiskt aktiva och främjar därför en god hälsa. Det är därför ett välkommet initiativ av Räv Lenas vänner att rusta upp vandringslederna för att göra dem mer tillgängliga för bruk året runt.

 

 

FAKTA OM TAVELBERGETS VINDPENG

Vindpengen är något som infördes redan i samband med att Tavelbergets vindkraftpark byggdes 2010. Det är en frivillig ekonomisk ersättning från de tre delägarna i vindkraftparken; Falu Energi & Vatten AB (50%), Dala Vind AB (40%) och Dala Vindkraft Ekonomisk Förening (10%). Syftet med vindpengen är att en del av avkastningen från vindkraften ska gynna en positiv utveckling i trakten runt Linghed.