Sök

Vanliga frågor om elfakturan

Dessa är de vanligaste frågorna som våra kunder brukar ställa om sin elfaktura. Undrar du över något som inte besvaras här? Kontakta vår kundtjänst!

Varför är min elräkning så hög?

En ovanligt hög elfaktura kan bero på högre elkonsumtion på grund av kyla, vitvaror eller apparater som kräver mycket el, att du inte har tecknat ett elavtal utan löper på Tillsvidarepris.

Varför kostar elen mer på vintern?

Kort sagt beror det på att vi gör av med mer el när det är kallt ute. Desto fler minusgrader utomhus, desto mer el behövs för att det ska bli varmt inomhus. I takt med att dagarna blir kortare tänder vi också fler lampor för att hålla mörkret borta, vilket ger en tydlig effekt på elräkningen.

Går det åt riktigt mycket el så räcker inte den el som skapas i våra vindkraft- och vattenverk och vår biogasmotor till. Då måste din elhandlare köpa in extra el från annat håll, exempelvis Nordiska Elbörsen. Detta innebär stora extrakostnader för elhandlaren, som dessvärre bara kan fås tillbaks genom att ta mer betalt från kunderna, det vill säga du och andra elkonsumenter.

Jag har en fråga om min faktura

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om våra fakturor.

På min faktura betalar jag för elöverföring. Vad är det?

Vi äger och sköter om elnätet. Avgiften för elöverföring du betalar till oss använder vi till distribution, byggande, drift och underhåll av elnätet, mätaravläsning och kundtjänst.